Onderhoudstips

Op deze pagina verzamelen we diverse tips om je uniform en accessoires te onderhouden. Het onderhoud is van belang om je spullen mooi te houden. Maar je spullen gaan ook langer meer als ze onderhouden worden.

Schoenen

De schoenen maak je na ieder gebruik schoon. Dat doe je het liefst met een schoenpoetsborstel en indien nodig met een vochtige doek. Als de schoenen echt extreem vies zijn, kun je beginnen onder stromend water en een niet te harde borstel. Zorg ervoor dat de schoenen na ieder gebruik schoon en droog worden opgeborgen.

De veters kun je, indien ze vuil zijn, laten weken in een mild zeepsopje en vervolgens uitspoelen. Laat ze vrij aan de lucht drogen. Zeker niet als een prop of terug in de schoen laten drogen.

Voor het oppoetsen van de schoenen kun je gebruik maken van ledercreme (Van Rapide bijvoorbeeld). Dun en gelijkmatig opbrengen, goed inborstelen en na ca. 5-10 minuten oppoetsen met een zachte doek.

Als je je schoenen constant schoon houdt en geregeld oppoetst, gaan ze jaren mee.

Koper

Met name de gesp en de knopen zijn van koper. Koper blinkt heel mooi maar heeft ook de eigenschap snel dof te worden. Poets je het koper niet op, dan wordt het ook grauw en lelijk. De gesp kun je in zo een geval makkelijk bijwerken omdat deze glad is. De knopen zijn voorzien van een gedetailleerd relief waardoor bijwerken moeilijk is. Je kunt ze daarom maar beter bijhouden.

Het bijhouden van koper is gelukkig makkelijk. Van HG, maar ook van andere merken, bestaan er poetsdoeken en polish voor koper. Je doet hier heel lang mee.

Over het algemeen kom je met de doek een heel eind. Zeker als je meteen na gebruik je materieel oppoetst. De doek zal in de loop der tijd zwart worden maar pas lang daarna verliest deze zijn kracht. Het gebruik is een kwestie van wrijven totdat het glimt.

Als je koper niet alleen zijn glans verloren is maar ook vies of grauw, ontkom je er niet aan om met de polish aan de slag te gaan. Met name de gesp is gevoelig omdat deze toch wat meer te verduren krijgt dan een knoop. Gebruik hiervoor een drupje polish (eerst schudden) op een zachte doek en maak ronddraaiende bewegingen op het koper. De polish droogt vrij snel op maar werkt dan nog altijd. Na het poetsen met een schone doek schoon wrijven. Vergeet niet de niet zichtbare delen. Daar blijft vaak wat polish zitten en zal je pak vervuilen. Waarschijnlijk glimt je koper nu als nooit tevoren. Wellicht kun je de laatste smetjes met de koperpoetsdoek opwrijven.