Klaudia Meessen 505e schutterskoning 

Op zondag 21 april werd in Eys weer de koningsvogel geschoten door schutterij Sint Sebastianus Eys. Nadat met enig protocol de generaal en de aftredende koning waren afgehaald, trok de meer dan 500 jaar oude schutterij naar het erf van Fruitbedrijf Grooten. De nieuwe opzet van vorig jaar leidde ook dit jaar, ondanks het koude weer, tot een mooie opkomst. Zo was er een tekenwedstrijd, een springkussen maar ook voor weer hetjeugdschieten!

Jeugdkoning

Dit jaar werd voor de tweede keer gestreden om de titel “Jeugdkoning(in) van Eys”. Niet minder dan 21 kinderen streden mee voor deze titel. Na een lange strijd met vooral veel plezier was Sepp Mullenders de beste schutter. Hij verlengt daarmee zijn koningschap.

Groepskoning “Ons Genoegen”

Dit jaar deed ook onze bevriende schietvereniging uit Wijk aan Zee weer mee. De strijd vond hier plaats tussen 16 schutters en duurde bijna twee uur. Maar uiteindelijk schoot Patrick Smit de vogel. Hij mag zich groepskoningin noemen van Wijk aan Zee als opvolger van Carla de Boer.

Burgerkoning 

Bij de burgervogel waren er dit jaar een flink aantal schutters die meededen. Na een dikke twee uur wist Philip Meertens het koningschap te behalen en volgt daarmee Rowan Hoekstra op.

Schutterskoning 

Daarna volgde de strijd om het koningschap. 6 Schutters gingen een poging wagen onder wie Klaudia Meessen die haar titel ging verdedigen. De vogel liet al snel zijn eerste stukken vallen en het werd het al snel spannend. Klaudia Meessen slaagde er op het juiste moment in haar zenuwen onder bedwang te houden.

Klaudia is daarmee schutterskoning van Schutterij Sint Sebastianus Eys in 2024 en zal het koningszilver zelf dragen over haar marketentster uniform. 

Klaudia is 50 jaar oud en al 14 jaar een zeer actief lid van onze vereniging. Klaudia is kapster van beroep en haar partner Damiano Vluggen is ook lid van de schutterij.

Denplanten

Op zaterdag 4 mei, omstreeks 20.00 uur wordt de koningsdengeplant, opdat ieder in Eys de koning weet te wonen. Dit gebeurt bij de Koninklijke residentie aan de Hoebigerweg 11 in Eys. Bijzonder is dat op exact deze plaats ook een oud keizer van de schutterij heeft gewoond.

De schutters trekken die middag met de den rond en doen op hun ronde ook kasteel Goedenrade aan. Daags erna trekt de schutterij mee in de grote processie.

Foto: van links naar rechts, Patrick Smits, Klaudia Meessen, Philip Meertens.