De nieuwe koningen, v.l.n.r.: Kenny van den Bogaard (Ons Genoegen), koning Marjan Crijnen en burgerkoning Rowan Robroek.

Marjan Crijnen 502e schutterskoning

Op zondag 28 april werd in Eys de ko­nings­vogel geschoten door schutterij St.-Sebastianus Eys. Nadat met enig protocol de generaal en de aftredende koning waren afgehaald, trok de 500 jaar oude schutterij naar het erf van de familie Grooten.

Burgerkoning

Eerst nog een hartelijke dankzegging voor de bijdragen aan de donateuractie!

Bij de burgervogel wist Rowan Robroek het koningschap te behalen. De strijd werd daarmee beslist in het voordeel van een nieuwe inwoner van Eys, die op deze wijze welkom wordt geheten. Rowan komt uit Simpelveld en was daar met zijn vader onder meer actief bij Scouting Sint-Lucia, terwijl zijn partner actief is bij schutterij St.-Sebastianus Herkenbosch. Bovendien was er een vogel voor de leden van schietvereniging ‘Ons Genoegen’ uit Wijk aan Zee, waarbij Kenny van den Bogaard zijn broer Ron opvolgde.

Schutterskoning

Daarna volgde de strijd om het koningschap. Negen schutters, onder wie enkele damesleden deden een gooi naar het koningschap. Het winnende schot werd wederom gelost door een vrouw, ditmaal Marjan Crijnen-Duckers, die verbonden is aan het damessteuncomité en het secretariaat van de ZLF-organisatie 2020 in Eys vervult. Zij was eerder koningin in 2008 toen haar man Frans de vogel had afgeschoten, terwijl zoon Eloy al drie maal koning was. Zij is overigens een tante van burgerkoning Rowan. Met Mathijs Palosi kreeg de schutterij een nieuwe bordjesdrager, die Christiaan Lahaije in die functie opvolgt.

Denplanten

Op 12 mei neemt de schutterij deel aan het bondsfeest in Epen. Vervolgens wordt op zaterdag 25 mei a.s. omstreeks acht uur de konings­den ge­plant, opdat ieder in Eys de koning weet te wonen. Dit gebeurt bij de Koninklijke residentie aan de Kanariestraat. De schutters trekken die middag met de den rond en doen op hun ronde ook kasteel Goedenrade aan. Daags erna trekt de schutterij mee in de grote proces­sie naar Overeys / d’r Bend.

Foto: Eleven Media | Jasper Kroese.